domingo, 12 de agosto de 2012

ENTAFONAR-SE PEL PONT CABRADIS

Entrada al pont
El riu Aigua de Valls té una vida molt dura. De sobte la seva llera es veu obligada a travessar entre la serra del Verd i la d?Encija. Li ha calgut furgar de valent. Ha hagut de fer un túnel d'una treintena de metres. Els habitants del llogarret de Bonner van batejar aquest pas com a Pont Cabradís o Quebradís. Actualment, contitueix una bella raconada molt concorreguda pels excursionistes. Segurament la forma més fàcil de pujar és venint de Sant Llorenç però avui hem volgut anar-hi des de Gòsol.
És una excursió reservada a excursionistes intrèpits. Hem anat la Montse, l'Ignasi, el Carles i el Joan Ramon
.
Accés: Prenem la carretera B-400 a Gósol. En el km. 20, poc després del mirador d'Espà prenem un trencall cap al sud a Feners. Travessem el llogarret i acaba la carretera asfaltada.
Anem per una bona pista descendent. Passem el túnel de l'Avi.
3,5 km. Aparcament on deixem el cotxe. Els tots terrenys poden pujar fins al coll de Castellar.

Descripció de l'excursió:
Prenem una pista descendent.
12 min. Travessem el riu Aigua de Vall. Podem veure al costa el vell pont i una mica més enllà hi ha l'antic  molí fariner de Güell. Una mica abans de creuar el riu podem veure la nova central hidroelèctrica.
35 min. Arribem al coll de Castellar. Anem unsa 150 metres enllà i trobem una fita a la dreta que ens indica el camí descendent. Tornarem per la pista.
Anem pel mig del bosc de pins per un caminoi estret seguint unes marques blaves. Passem per  una carena i de sobte sortim a un contrafort on cal desgrimpar un parell de metres. El pas és aerí però el conglomerat ens ofereix bons agafadors. Aquesta serà la tònica general de tot el descens: para compte en el descens, cercar les nombroses fites i les marques blaves.
55 min. Un senderó marxa per la dreta i va al riu (caldria veure si es pot enllaçar el camí del riu fins al Molí de Güell).
1 h 10 min. Baixem per una canal de terra descomposta. El camí que puja a Bonner - per on tornarem - puja per aquí. Arribem a la Font del Pont Cabradís que naix al peu d'una gran freixa.
Arribem a una cruïlla de camins. Per l'esquerra puja el camí de Valls (Solsonès). Per la dreta se'n va el corriol que baixa a la propera boca del Pont Cabradís. Anem recte.
Trobem una corda per supera un pas. Ferma baixada entre boixols. Per la dreta marxa el camí de retorn a Valls.
1h 15 min. Arribem a la boca sud del Pont Cabradís. Espectacular indret on es veu la foradada del riu en veure la llum a l'altre extrem. Si no us fa por l'aigua freda poder travessar-lo. Primerament us trobareu una tolla que cobreix, la corrent va contra vosaltres, passeu un petit ressalt i ja sense problemes arribareu a l'altra vessant. Proposta molt interessant i recomanable.
Tornada:

Agafem el camí d'anada fins la font del Pont Cabradís i pugem per una canal descomposta (5 min.. Pujada ferma. Trobem una corda i una sirga que ens ajuden a superar un pas compromés.
1 h 45 min. Sortim a una pista i anem a l'esquerra. Passem per la fita de baixada i prenem el cami d'anada pel coll de Castellar.
2 h 10 min. Arribem al cotxe i posem fi a l'excursió.










Característiques:
Dificultat: Alta. Principalment per la baixada on hi ha algun pas de grimpada.
Temps: 2 hores 10 minuts (anada i tornada).
Distància: 
Desnivell: 520 metres
Recomanem dur banyador i fer la travessa del pont.
Sí voleu veure més fotos:

Veure track:

1 comentario:

  1. La ruta descrit aquí com de pujada és ara (juliol de 2018) MOLT PERILLÓS ja que el tram equipat amb corda i cable, a prop de la cova, està en molt mal estat.

    Vam parlar amb l'ajuntament de Gósol i s’ha decidit treure el cable perquè no hi cap entitat darrera per fer el manteniment i s’anul•larà el camí.

    S'ha de baixar i pujar pel camí aquí descrit com de baixada. Diferents trams d'aquest camí estan equipats amb cordes per "facilitar" la baixada i la pujada.

    Aquesta ruta no és apta per gent amb vertigen.

    IMPORTANT:
    En tot el recorregut, NO hi ha cobertura amb el mòbil.
    Utilitzeu material i equip adequats a l’època de l’any tenint en compte les previsions meteorològiques.
    El camí és molt perillós en temps de pluja, neu i gel.

    Salutacions,
    Centre d'Interpretació del Massís del Pedraforca i de la mineria de Saldes

    ResponderEliminar